Jídelníček při epidemii coronavirem SARS-CoV-19, při onemocnění COVID-19


Komentované prohlášení Mezinárodní společnosti pro imunologickou výživu (ISIN)  o výživě, imunitě a COVID-19

Jak jsme na tom s obranyschopností vůči COVID-19?

Aktuálně je v populaci  minimum získané imunity proti nemoci COVID-19. Získaná imunita znamená, že jsme se s infekcí již setkali, potkali jsme tzv. antigen. Naše tělo si antigen zapamatovalo a při příštím setkání již bude více odolnější, resp. infekci se ubrání, což je například princip očkování.  Neexistuje ověřená vakcína proti COVID-19.  

Kdo potřebuje posílit imunitu?

Pozor na reklamou omílanou „slabou, nedostatečnou imunitu, či urgenci k nezbytnému posílení naší imunity“, kterou se nám výrobci potravních doplňků občas snaží podsunout. NIKDY nepotřebujeme najednou všechny vitamíny, minerály tj. nikdy ne „od A až po železo“. Většině z nás naštěstí imunitní systém funguje správně a nevhodně zvolenými doplňky stravy či jejich „megadávkami“ si křehkou rovnováhu imunitního systému můžeme poškodit. Vitamíny a další látky doplňujte vždy dle aktuálního stavu a jen ty, které vám opravdu chybí, což nejčastěji zjistíme laboratorním vyšetřením.

Co je vhodné v době COVID-19 zařadit do jídelníčku?

Ze zvířecích i lidských studií máme mnoho důkazů, že strava s dostatečným obsahem antioxidantů a podobných živin podporuje správnou funkci imunitního systému.

Kde najdeme v potravě antioxidanty?

Přeborníci mezi zdroji antioxidantů jsou zejména lesní plody tzv. berries (borůvky, maliny, ostružiny), nicméně mnohé další druhy ovoce, zelenina, kvalitní čokoláda, ořechy, koření, bylinky, nám mohou do jídelníčku antioxidanty dodat. Další zdroje uvádím níže u jednotlivých vitamínů.

Specifické doporučení stran příjmu konkrétních vitamínů, zejména pro starší populaci dle ISIN:

  • Zvýšit příjem vitamínu E na 134 mg - 800 mg / den.

Zdroje vitamínu E:

Především potraviny rostlinného původu, oleje, z pšeničných klíčků, olivový, slunečnicový, mandle, slunečnicová semínka, vlašské, lískové ořechy, burské oříšky, špenát, mrkev, hrášek, dále vejce, játra, losos, husa.

  • Zvýšit příjem zinku na (30 mg - 220 mg / den)

Zdroje zinku:

Maso, mořské plody, luštěniny, semínka (konopné, dýňové, sezamové), ořechy, mléčné výrobky, vejce, celozrnné výrobky, čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

  • Zvýšit příjem vitamínu C (200 mg - 2 g / den)

  • Zvýšit příjem vitaminu D (10 μg - 100 μg)


U výše uvedených mikroživin (vitamínů) bylo prokázáno, že posilují funkcí T a B buněk, což jsou bílé krvinky, které jsou jedněmi z výkonných bojovníků našeho imunitního systému.


Zdroj: International Society for Immunonutrition (ISIN), Board members (2020).

Pevné zdraví vám přeje

MUDr. Marie Skalská



Co jsou antioxidanty? 

Antioxidant si představte jako uklízečku organismu, která má na starosti zamést volné kyslíkové radikály. Tyto volné radiály jsou ve větším množství pro organismus nevýhodné, narušují strukturu buňky a způsobují například aterosklerózu, nádorová bujení, cukrovku 2. typu a další onemocnění.

Antioxidanty, jsou pravděpodobně účinnější z přirozených zdrojů (ovoce, čaj, víno) než v čisté izolované podobě jakožto potravinové doplňky.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás