Ukázkový jídelníček pro aktivní ženu


S ukázkovými jídelníčky se v poslední době tak říkajíc "roztrhl pytel". Mým krédem je, že jídlo mi musí chutnat - ať již se snažím hubnout či nikoli. Pokud se v období diety trápím, nutím se do jídel, které nemám ráda, odpírám si to, co miluju, těším se, až to skončí a velmi pravděpodobně zase naberu vše, co jsem shodila.

Zdravý životní styl vás musí bavit, jinak není trvale udržitelný.

Nabízím vám pár mých oblíbených jídel na snídani, svačinky, oběd a večeři.

Snídaně

Jogurt s musli


-          Bílý jogurt selský (2,5% tuku)

-          ½ banánu

-          2 vrchovaté polévkové lžíce musli

-          ½ granátového jablka (rozebereme na jednotlivá zrníčka)

Ráno bychom měli tělu dodat všechny živiny - sacharidy, tuky i bílkoviny. Sacharidy, palivo pro náš nervový systém, dodáme cestou musli, banánu a granátového jablíčka. Bílkoviny a tuky díky jogurtu. Ovoce je navíc významným dodavatelem vlákniny, které v jídelníčku většinou bývá nedostatek. Po takové snídani bychom neměli mít hned hlad, protože má nízký glykemický index, dodá nám energii pro příjemné nastartování nového dne.



Svačina

Banánový koktejl



-          100g tvarohu

-          ½ banánu

-          10ml mléka

Vše rozmixujeme ponorným mixérem.

Tvaroh je výborným zdrojem dobře využitelných bílkovin. Osladíme si ho banánem, který nám opět dodá tolik potřebnou vlákninu. A aby to nebyla nuda, rozředíme a odlehčíme ho čerstvým nebo kysaným mlékem nebo jogurtem.



Oběd

Zapečené krůtí medailonky na smetaně s rýží



-          100g krůtích prsou

-          100g mrkve nakrájené na kostičky

-          50ml smetany  12%tuku

-          100g rýže

 
Vše dáme do pekáčku, osolíme, opepříme a zapečeme v troubě. Jako příloha se hodí rýže.

Jídlo, rychlé na přípravu, chutné a nutričně vyvážené. Při přiměřené porci přílohy (s přílohou šetříme, pokud chceme redukovat hmotnost) má toto jídlo nízký glykemický index, dostatečnou porci kvalitní bílkoviny z krůtího prsa, vlákninu díky kořenové zeleněnině a lahodnou chuť díky obsahu tuku ze smetany.
 

Svačina

Salát + vejce na tvrdo



-          Mix listových salátů

-          Vejce natvrdo

-          Citronová šťáva

-          Lžíce olivového oleje

-          6ks černých oliv

Když si dáte salát, nikdy nezapomínejte si ho ochutit zálivkou. Nejen, že se to pak lépe baští, ale hlavně bez tuku se nám nevstřebají vitamíny A,D,E,K. Samozřejmě to se zálivkou nebudeme přehánět, protože v důsledku bude mít více energie než veškerá zelenina - tak jako ve výživě obecně, všeho s mírou. Vaječná bílkovina je jedna z nejvíce biologicky využitelných pro lidské tělo - nejlépe jsme schopni z ní použít na novotvorbu tkání (svaly) a tkáňových působků (hormony, enzymy).



Večeře

Filátka z pražmy královské s rajčatovým kuskusem



-          2 filátka

-          1 masité rajče

-          1 menší cibulka

-          Lžička řepkového oleje

-          30g syrového kuskusu

-          Trocha listového salátu pokapaného balsamico octem

Filátka rychle orestujeme na pánvi na lžičce oleje – osolíme, opepříme. Kuskus zalijeme horkou vodou a necháme pod pokličkou změknout. Na stejné pánvi po rybě orestujeme najemno nakrájenou cibulku a přidáme na kostičky nakrájené oloupané masité rajče – prohřejeme, přidáme kuskus a odstavíme ze sporáku. Jako oblohu přidáme dva natrhané listy salátu zakápnuté octem balsamico.

Ryby jsou cenným dodavatelem omega3 mastných kyselin, kterých obecně míváme nedostatek. Tyto tuky nám v těle fungují velmi příznivě, snižují hladinu cholesterolu, snižují pohotovost tělak zánětu. Pokud ryby nemusíte, volte jiné zdroje omega tuků - avokádo, ořechy, ořechové oleje atd.

Přeji vám dobrou chuť!

MUDr. Ing. Tereza Hodycová



Snažte se ve všech jídlech kombinovat všechny základní živiny - sacharidy, tuky, bílkoviny. Nejlépe tak i bez přemýšlení nad jídelníčkem umožníme našemu tělu vstřebat co nejlépe makro i mikroživiny (vitamíny, minerály), dodáme dostatek využitelné energie, stavebních prvků pro regeneraci tkání, pro dobrý pocit, soustředění, efektivní práci. Než sáhnout po malé pochutině je výhodnější dopřát si větší, plnohodnotné jídlo, které nás zasytí.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás