Recept - Cuketové placičky z quinoi, vydatná svačina nebo kvalitní lehký oběd


Proč quinoa?

Merlík chilský neboli quinoa je snad potravina snů, obsahuje vše, co bychom v jídelníčku rozhodně měli mít, vhodný pro bezlepkovou dietu.


Jak už název napovídá, merlík chilský k nám dorazil z Chile, Bolívie a dalších států jižní Ameriky. Vypadá sice jako obilovina, ale patří do skupiny pseudoobilovin, stejně jako pohanka. Jejich nespornou předností je, že neobsahují lepek, a proto je vhodný i pro celiatiky. Merlík obsahuje mnoho nutričně skvělých látek, zejména se pyšní vysokým obsahem bílkovin a to hlavně tzv. esenciálních, pro tělo nezbytných aminokyselin, které si tělo samo neumí vytvořit.  Dále je merlík zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C, beta-karotenu, vitamínu E, příznivých nenasycených mastných kyselin a v neposlední řadě i zdrojem vlákniny.

V kuchyni merlík můžete využít jako přílohu, do polévek a nebo třeba na naše placičky…

Co budeme na placičky z quinoi potřebovat:


½ hrnku merlíku
2 cukety
1 zelenou sladkou papriku
1/2 cibule
2 vajíčka
1/2 hrnku sýru Feta
Koření kopr či dle chuti
Špetku soli
Mletý pepř
Olivový olej
2 stroužky česneku
Řecký jogurt

Jak si placičiky z quinoy připravíme?


1.    Quinou propláchneme horkou vodu, abychom odplavili hořké látky na povrchu. Uvaříme asi v ¾ hrnku vody cca 10 minut než quinoa nasákne všechnu vodu a nabere objem. Zbytek vody slejeme a necháme vychladnout.

2.    Najemno nakrájíme cibulku a zelenou papriku.

3.    Nastrouháme cukety a lehce osolíme. Necháme 10 minut, aby sůl nasákla tekutinu. Poté rukama vymačkáme tekutinu, dolijeme. Zbytek tekutiny můžeme ještě „vysušit“ utěrkou.

4.    Ve větší míse jdeme vše smíchat. Tj. klepneme tam 2 vajíčka, k tomu rozdrobíme sýr Feta, smícháme s nastrouhanými cuketami, nakrájenou paprikou a cibulkou. Opepříme, můžeme přisolit, ale nemusíme, Feta je již dost slaná.

5.    Na pánvi rozehřejeme olej. Naběračkou házíme na pánev, vidličkou pěkně umačkáme do placičky a z každé strany pár minut opečeme do mírného zhnědnutí.  

Z rozdrceného česneku, jogurtu a koření si připravíme sos, kterým placičky vydatně polejeme.

Dobrou chuť! 



Obohatťe svůj jídelníček merlíkem, rozhodně za to stojí. Můžete ho použí jako přílohu, do salatů či do polévek. Skvělá varianta pro bezlepkovou dietu.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás