Proč chcete jíst?


Začněte jednoduchou otázkou Proč

Existuje mnoho článků na téma jak jíst a co jíst.  Málokdo si však položí otázku proč. Pokud se vzpamatujete z úvodního překvapení, jak někdo může vůbec podobnou otázku vyslovit, zjistíte možná spousty zajímavých věcí, jakmile se na ni budete snažit odpovědět. Zkusme si zmínit tři nejčastější odpovědi.

Abych neměl/a hlad.

To bude asi jedna z prvních odpovědí.  Protože hlad je jednak sám o sobě nepříjemný a za druhé nám ztěžuje život kvůli ztížené schopnosti se soustředit, nervozitě, poruše termoregulace, mnohdy i nevolností a dalšími nepříjemnými stavy.

Nyní si zkuste sami odpovědět – jsou negativní důsledky hladu (či fyziologicky spíše nízké hladiny cukru v krvi) váš problém, který chcete řešit?

Tipy na hlad

Pokud ano, pojďme do několika tipů, jak se k tomu dá přistoupit.

Pravidelnost stravy

Jíst často a pravidelně. Pouze tehdy se v těle udržuje vyrovnaná hladina glukozy a díky tomu mohou naše nervy a mozek správně pracovat. Je již na vás, zda vám vyhovují tři nebo pět jídel denně – důležitý je váš osobní pocit. Pravidelné jídlo obnáší ve vašem životním stylu trochu plánování – popřemýšlet, kdy máte možnost se najíst a co konkrétně si dáte.

Skladba stravy

Pokud máte pravidelnost vychytanou, je řada na skladbě stravy. Většinou se dobře osvědčuje pravidlo, že čím jídlo obsahuje více jednoduchých sacharidů, tím rychleji po něm budeme mít hlad. Jedná se o sladké nápoje, sladkosti všeho druhu, ale i bílé pečivo, těstoviny, rýže ad. Tomuto efektu lze předejít, že takovou potravinu zkombinujete např. nejlépe s bílkovinou – vejce, maso, mléčné výrobky. Není od věci také nahradit bílé pečivo pečivem celozrnným, bílou rýži rýží naturální atp. Principem je to, že čím více slupek, semínek, pecek – tím déle potravina zasytí a oddálí pocity hladu.

Abych byla/a zdravá a dodával/a tělu vše, co potřebuje.

Dostáváme se ke skladbě stravy. Potrava obsahuje tři základní živiny – bílkoviny, sacharidy (cukry), tuky. Všechny jsou pro tělo nutné a není radno dlouhodobě omezit žádnou z živin.

Bílkoviny – vyskytují se hlavně v mase, vaječném bílku, mléčných výrobcích, luštěninách. Jsou nezbytné pro obnovu buněk, tvorbu tkáňových hormonů, nukleových kyselin. Jako jediná živina obsahují prvek dusík.  Proto jej při tělesných pochodech musí organismus hradit při nedostatku bílkovin ve stravě z vlastní svalové hmoty. Je tedy důležité, pokud chcete mít pěknou postavu, dodávat dostatek bílkovin ve stravě.

Sacharidy – obsahují je všechny klasické sladké potraviny, ale i veškeré pečivo, přílohy, ovoce. Jsou hlavním a nejrychlejším zdrojem energie v organismu.

Tuky – kromě olejů, sádla, másla a loje ho obsahují v hojné míře také mléčné výrobky (hlavně plnotučné), uzeniny, ale i různé druhy cukrovinek v čele s čokoládou. Jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, pro tvorbu hormonů, pro správnou funkci mozku.

Univerzálním doporučením je, aby každé jídlo obsahovalo optimálně všechny tři živiny vždy doplněné ještě o zeleninu nebo ovoce. Bílkoviny jsou většinou (kromě třeba vaječného bílku a velmi libových variant masa) v daném jídle doprovázeny i tukem, takže se na něj není třeba nějak zvláště zaměřovat.  

Optimálně by v jídelníčku mělo být 30% tuku, 20-30% bílkoviny a 40-50% sacharidů z celkového příjmu kalorií. Praktickou pomůckou nám může být, aby vždy bílkovinná složka jídla (např. maso) byla zhruba stejně velká jako příloha (každá na velikost vaší dlaně) a do dalších dvou dlaní si naberte zeleninu.

Protože mi jídlo chutná a rád/a jím.

Krásná odpověď! Nenuťte se tedy do pokrmů, které vám z jakéhokoli důvodů nechutnají  a nevzdávejte se těch, které milujete – ať už se o jejich blahodárnosti či škodlivosti dočtete cokoli. Rozhodující je vždy účel a pak také „technika provedení“. Pokud se snažíte např. zhubnout, nebude tou nejlepší cestou poobědvat klobásu s hořčicí a zajíst ji dvěma větrníky – anebo rozhodně ne moc často. Jednoduché pravidlo zní – jezte pouze to, co vám chutná (nejezte nic, co vám nechutná! – ani zelené klíčky, ale ani třeba „gumový“ popcorn – jen proto, že vám ho někdo postavil před nos), ale zaměřte se, abyste dodávali všechny živiny (bílkoviny, sacharidy, tuky). Zkuste jíst pravidelně, protože se pak vyhnete situacím, kdy konzumujete něco ne proto, že vám to chutná, ale protože je to co nejrychleji dostupné. Naučte se vařit z kvalitních surovin anebo mějte někoho takového nablízku!

MUDr. Ing. Tereza Hodycová

Bílkoviny – vyskytují se hlavně v mase, vaječném bílku, mléčných výrobcích, luštěninách. Jsou nezbytné pro obnovu buněk, tvorbu tkáňových hormonů, nukleových kyselin. Jako jediná živina obsahují prvek dusík.  Proto jej při tělesných pochodech musí organismus hradit při nedostatku bílkovin ve stravě z vlastní svalové hmoty. Je tedy důležité, pokud chcete mít pěknou postavu, dodávat dostatek bílkovin ve stravě.

Sacharidy – obsahují je všechny klasické sladké potraviny, ale i veškeré pečivo, přílohy, ovoce. Jsou hlavním a nejrychlejším zdrojem energie v organismu.

Tuky – kromě olejů, sádla, másla a loje ho obsahují v hojné míře také mléčné výrobky (hlavně plnotučné), uzeniny, ale i různé druhy cukrovinek v čele s čokoládou. Jsou nezbytné pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, pro tvorbu hormonů, pro správnou funkci mozku.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás