Na co používám šípkový sirup?
Můj snad nejoblíbenější sirup proti podzimním nákazám i splínům.Obsahuje vysoký podíl vitaminu C a spoustu dalších složek pocházejících z medu, které společnými silami pomáhají našemu tělu v obraně proti nachlazení a jiným podobným nepříjemnostem. Používám jej pro přípravu klasické "šťávy" nebo jako sladidlo do čaje, případně pouze rozředím teplou vodou a mám rychlý šípkový čaj bez vaření.
Postup přípravy šípkového sirupu.
Krok č. 1.
Prvním krokem je samozřejmě výprava za šípkovým keřem, obsypaným červenými poklady - když se zadaří, tak někde podél polní či lesní cesty, dál od frekventovaných silnic. Obrnit se trpělivostí při sběru a netruchlit nad každým škrábanečkem je samozřejmostí. Sbíráme do papírových sáčků či proutěného košíku, aby se nám šípky po cestě domů nezapařily. Už tento první krok je také krokem k posílení imunity a prevenci podzimních nachlazení - odborně se mu říká otužování.
Krok č. 2.
A doma začíná ta pravá piplačka - pokud tedy chceme mít sirup prvotřídní. Jakmile šípky opláchneme vodou, nožíkem odřízneme stopky i zbytek okvětí (na opačné straně plodu šípku). Pokud někomu tento typ "meditace" milý není, tak neodkrajujte nic a pokračujte v dalším kroku. (upřímně, nic se nestane - zkoušela jsem obě varianty a na chuti jsem nic nepoznala).
Krok č. 3.
Celé šípky umeleme v kuchyňském robotu na úplnou drť a vložíme do hrnce. Převařenou, ještě horkou (ale nikoli již vařící) vodou zalijeme drť ze šípků, aby bylo vše ponořeno. Přidáme šťávu z citronů nebo limetky - množství podle objemu vody (na 1 litr dávám šťávu ze 4 citronů nejméně). Tuto směs necháme cca 2 dny v ledničce luhovat.
Krok č. 4.
Vyluhovanou směs přecedíme přes velmi jemné sítko - ještě lépe přes plátýnko, aby nám drobné chloupky z vnitřku šípku nepronikly do tekutiny. Přidáme med - objem závisí na množství tekutiny výluhu. Na každý litr tekutiny 1 sklenice medu, připadně můžeme kombinovat s tmavým třtinovým cukrem (opět na 1 litr tekutiny 1kg cukru). Výluh s medem (případně s cukrem) začneme zahřívat a přivedem k varu. Nevaříme, hned odstavíme a plníme do připravených lahví (které je samozřejmě třeba předem vysterilizovat - buď v troubě, nebo alespoň vymýt vařící vodou).
Krok č. 5.
Naplněné a zavíčkované lahve vysterilizujeme cca 20 minut na 80 stupňů. Pokud sterilovat nechceme, vydrží sirup v ledničce (dle mých zkušeností minimálně 2 týdny - možná by vydržel i více, ale u nás se dříve vypije).
Hlavní výhodou výluhu oproti vařenému sirupu je jeho vysoký obsah vitaminu C, který by se varem zničil.
Na zdraví a na barevný podzim!
Tereza
P.S. Pro maminky školních dětí jedno upozornění! Pokud dáte dětem šťávu ze šípkového sirupu do svačinové lahve, je třeba ji nezapomenout přes víkend v aktovce, pak totiž vyšumí jako šampus... nemusím už asi dodávat, že jsem na to přišla z vlastní zkušenosti :-)

Vitamin C podporuje tvorbu bílých krvinek, zlepšuje pružnost cév, je nutný pro regeneraci vaziva, vývoj kostí a zubů. Podporuje vstřebávání železa z potravy, je nezbytný pro tkáňové dýchání a metabolismus některých aminokyselin.
Nevýhodou vitaminu C je jeho nízká tepelná stabilita - při vysokých teplotách či na vzduchu oxiduje a ztrácí se jeho účinek.
Plody šípku obsahují v čerstvém stavu až 200mg vit. C/100g, což je podobně jako v černém rybízu (pro srovnání brambory obsahují 16mg/100g).