Recept - Růžový sirup


Růžový sirup nejen svojí barvou, ale hlavně složením. Možná méně obvyklý, zato velmi efektní, chutný, voňavý a léčivý. Okvětní plátky růží obsahují značné množství antioxidantů, působí protizánětlivě a dokonce obsahují řadu látek s antibakteriálním efektem. Extrakty z růží se často používají v kosmetice pro svůj zklidňující a čistící efekt na pleť.

Příprava růžového sirupu je velmi jednoduchá - jak jinak :-).

Nasbírejte růže

Nasbírejte cca 4 plné hrsti růžových okvětních lístků (čím tmavější červené růže, tím více antioxidantů obsahují - poslouží ale klidně i růžové či žluté). Pozor! růže nesmí být samozřejmě chemicky ošetřované, takže volte nejlépe ty vlastní ze zahrady.

Svařte cukerný roztok

Svařte dva litry vody s 2kg cukru - cca 5minut povařte. Může být třtinový, ale u růžového sirupu pro efekt barvy doporčuji opravdu klasický bílý (ruku na srdce, kolik toho tak denně vypijete, abyste se museli strachovat o každý gram cukru?).

Vyluhujte růže

Do horkého cukerného roztoku vhoďte okvětní plátky růží a promíchejte. Po schládnutí nechte luhovat v ledničce minimálně 24h, klidně i dva dny.

Po vyluhování přefiltrujte přes gázu, znovu přiveďte k varu, přidejte dvě lžičky kyseliny citronové nebo šťávu minimálně ze 4 citronů.

Naplňte lahve sirupem

A můžete naplnit do připravených lahví. Pokud chcete zaručit trvanlivost až do zimy, je lepší ještě uzavřené lahve vysterilovat při 80stupních cca 20 minut.



Tip na léto!

Pokud si chcete vytovřit ledovou letní limonádu z růží, zamrazte si sirup v tvořítcích na led. Pro dokonalý estetický požitek do každého tvořítka vložte jeden čerstvý růžový okvětní plátek.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás