Recept - Pečená dýně Hokaido s jogurtovým dresingem


Jednodušší recept z dýně se snad už ani nedá vymyslet a přitom je to delikatesa na slovo vzatá - cítíte máslovou chuť na jazyku a teplo se rozlévá po těle :-).

Suroviny:

- jedna dýně (velikost záleží na počtu strávníků a míře jejich hladu)

- sůl

- pepř

- bylinky

- 1-2 lžíce olivového oleje

na dresing:

- bílý jogurt

- sůl

- nasekané bylinky

Postup přípravy pečení dýně mi je až trapné popisovat:

Rozkrájíte dýni i se slupkou na měsíčky- semena vyhoďte (nebo usušte a uschovejte pro jarní výsev). Rozložte měsíčky dýně na pekáček vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete, zastříkněte olivovým olejem, případně přihoďte na pekáč bylinky, které máte po ruce (já mám nejradši rozmarýn). Pečte cca 30 minut - dýně by měla na okrajích lehce hnědnout, pokud vyndáte dříve, nebude mít tak intenzivní máslovou chuť, ale bude také dobrá.

Dresing je asi tak podobně "složité" připravit.

Bílý jogurt osolte, přidejte nasekané bylinky dle chuti, případně trochu pepře či jiného oblíbeného koření.

....a...

pusťte se do toho!

Mňamózní zážitek přeji,

Tereza



Dýně je čím dál více oblíbenou surovinou v kuchyni nejen pro její výbornou chuť, ale i pro obsah nutričně prospěšných látek. Jedná se o celou řadu vitaminů (beta karoten, vit. C, D, E, pyridoxin, cyanocobalamin, thiamin, riboflavin a niacin) a minerálů (draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek či mangan). Tělu dodá také tolik potřebnou vlákninu.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás