Recept - Bramboračka s hlívou ústřičnou a kapáním z quinoa mouky


Co budeme potřebovat?

- 4 velké brambory

- 4 velké mrkve

- 1 velkou petržel

- 1/4 celeru

- 1 cibuli

- sůl, kmín, majoránku

- 100g hlívy ústřičné

- 1 stroužek česneku

- 1 vejce

- lžíci quinoa mouky

- lžíce řepkového oleje

Jak na to půjdeme, aby to bylo excelentní?

Ze zeleniny (celer, petržel, 1 mrkev, cibule) uděláme vývar, případně použijeme ten, který máme zmrazený doma (pokud takový je). Na pánvi rozehřejeme olej, přihodíme na malé kostičky či kolečka nakrájenou mrkev a restujeme. Po 5ti minutách přidáme nakrájenou hlívu, přidáme špetku kmínu (nebo více, podle chuti) a restujeme dalších 5 minut. Nakonec na 1 minutu přidáme na kolečka nakrájený stroužek česneku a ještě zarestujeme. Směs zeleniny a hub zalijeme horkým vývarem (cca 2l), přidáme na kostičky nakrájené brambory, velkou špetku majoránky, sůl a vaříme než jsou brambory měkké.

Jakmile je polévka téměř uvařená, rozšleháme si vajíčko, trochu osolíme a přidáme lžičku quinoa mouky (můžeme klidně i úplně normální hladkou pšeničnou nebo špaldovou). Malou lžičkou "nakapeme" do polévky tuto směs, která vytvoří v polévce nepravidelné nočky. Pro ty, kteří se potřebují zahřát ještě více (třeba jako já) si polévku dokoření čerstvě mletým pepřem přímo na talíři.

Dobrou chuť vám přeji,

vařte i jezte s potěšením!

Tereza



Hlíva ústřičná je houba s množstvím tělu příznivých látek. Zvyšuje odolnost proti virovým i bakteriálním infekcím, obsahuje terpeny, které mají antibiotické účinky. Z dalších látek je významná díky obsahu statinů, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a působí tak jako prevence srdečně-cévních onemocnění.

Kuriozitou - hlavně pro vegetariány - je to, že tato houba je masožravá! Dokáže údajně svými látkami otrávit organismy ze skupiny hlístic a získávat z nich dusík.

Hlíva ústřičná je v obchodech k dostání celoročně a její kuchyňská úprava je velmi jednoduchá. Jděte do ní!



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás