Recept - Směs z máslové dýně s cizrnou a medem


V poslední době je velmi oblíbená dýně Hokaido a ani se nedivím. Když dáme šanci i jiným druhům dýní, jistě si ještě rozšíříme repertoár podzimních chutí. Já jsem pro tento - jak jinak, než opět jednoduchý - recept vybrala dýni máslovou (ale můžete použít téměř jakoukoli).

Ingredience:

- máslová dýně nakrájená na kostičky (kolik máte strávníků, tolik dejte dýně) - pro jednu osobu asi jedna velká hrst

- cibulka najemno

- kokosové mléko

- kousek nadrobno posekané citronové trávy (není úplně nutná, ale dodá jídlu šmrnc)

- med

- uvařená cizrna (nebo sterilovaná z plechovky)

- sůl, pepř

- lžíce oleje

- vařená rýže jako příloha

Postup přípravy:

Na oleji zpěníme cibulku - jako obvykle. Přidáme kostky dýně, osolíme, opepříme a restujeme, dokud není dýně na povrchu zezlátlá. Přidáme uvařenou cizrnu (nebo sterilovanou z plechovky), zalijeme kokosovým mlékem, rozehřejeme a přidáme lžíci medu. Chvíli podusíme, aby se chutě spojily. Ochutnávejte v průběhu přípravy a dochuťte si podle vašich představ. Jako přílohu si dáme rýži.

Dobrou chuť!

Tereza



Máslová dýně má tvar hrušky a velmi jemnou oříškovou chuť. Kromě restování a zapékání se také výborně hodí pro přípravu omáček, krémových polévek nebo do sladkého pečiva.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás