Recept - Sirup z květů černého bezu


Černý bez je jedna z nejznámějších rostlin používaných v lidovém léčitelství, ale i farmaceutickém průmyslu pro řadu léčivých, tělu prospěšných látek.

Zaměříme se na květ černého bezu, který můžete sbírat v červnu a červenci, nejlépe za slunečného počasí, několik dní po dešti, kdy je v květech nejvíce pylu. Květy obsahují řadu bioflavonoidů, rutin a další látky s tzv. fytoncidními vlastnostmi, které mají schopnost ničit bakterie a mnohé plísně.

Díky těmto látkám bezový květ:

-          Pomáhá při nachlazení

-          Zlepšuje vykašlávání

-          Zlepšuje pružnost cév a pomáhá při ateroskleróze

-          Má močopudné účinky

-          Snižuje horečku (podporuje pocení)

-          Zlepšuje trávení a činnost žlučníku

 

Z nasušených bezových květů si můžete uvařit čaj, z čerstvých pojďte zkusit připravit sirup. Opravdu se nejedná o nic složitého jak časově tak technicky.

Krok 1 – nasbírejte květy černého bezu

V rámci procházky, odpoledního výklusu či nedělního cyklistického výletu s dětmi si nezapomeňte přibalit papírovou tašku či „síťovku“. Jakmile se objeví pěkný bezový keř, nejlépe když není přímo u silnice, posbírejte květy, na které dosáhnete (nějaké mu tam nechte, ať může koloběh přírody pokračovat). Květenství mohou být malá nebo obrovská, proto těžko říci kolik jich budete potřebovat přesně – zkrátka minimálně tolik, aby vám vyplnily cca dvoulitrový hrnec, když se smáčknou (míň sirupu už ani nemá cenu dělat).

Krok 2 – lehce operte květy pod studenou vodou

Pozor, neumývejte je příliš důkladně. To, co potřebujeme, je pyl a ten důkladným omytím smyjete. Jde pouze o to omýt prach a vypudit broučky. Pokud jste sbírali na čistém místě, daleko od silnice, v málo prašném prostředí (a nevadí vám, že vyluhujete i pár hmyzích příslušníků), nemusíte opírat vůbec.

Krok 3 – zalijte květy vodou

Použijte vodu převařenou a zase zchladlou na pokojovou teplotu, nejméně 2l (takový objem, abyste mohli „naložit“ všechny květy, které jste nasbírali). Květenství před naložením zbavte největších stopek a napěchujte do vhodné nádoby (nejlépe hrnce), která se vám vejde do ledničky. Proložte kolečky citronu (ve dvou litrech cca 2 citrony, ale záleží na chuti) – bio citrony tam vražte klidně s kůrou, chemicky ošetřené oloupejte.

Krok 4 – luhování

Luhujte v chladu, nejlépe v ledničce. V té době se holt musíte smířit s tím, že se vám do ní už nic dalšího nevejde. Minimální doba je přes noc, ale můžete nechat klidně 2 dny.

 

Krok 5 – přidejte cukr, vytvořte sirup

Nálev přelijte přes gázu nebo velmi jemné sítko – květenství vymačkejte, ať se nám tam dostane co nejvíce účinných látek. Přidejte šťávu z dalších 5ti citronů, nebo i více, pokud jste na kyselé. Komu nevadí, může přidat místo citronů prášek kyseliny citronové – na každý litr vody jedna lžička minimálně (funguje jako konzervant, proto čím kyselejší, tím déle vydrží). Přidejte cukr – na každý litr vody 1kg cukru. Je na vás, zda použijete surový třtinový nebo klasický, můžete část cukru nahradit případně i medem, ale přehlušíte trochu specifickou chuť a vůni bezu. Míchejte a zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Přiveďte k varu,  ale dále nevařte, zničil by se obsažený rutin a to by byla škoda.

Krok 6 – nalahvujte, uskladněte

Do čistých lahví, vypláchnutých vařící vodou naplňte sirup, pro lepší trvanlivost zakápněte lihem (nebo jakýmkoli vysokoprocentním alkoholem) a po vychladnutí skladujte v ledničce. Pokud chcete, aby sirup vydržel až do zimy, je lepší sterilovat při 80 stupních cca 20minut.

Recept na 2,5 l sirupu

-          2l vody

-          Cca 30 květenství černého bezu

-          2kg cukru

-          6 citronů

-          2 lžičky kyseliny citronové (nemusí být)

Bezový květ:

  • Pomáhá při nachlazení
  • Zlepšuje vykašlávání
  • Zlepšuje pružnost cév a pomáhá při ateroskleróze
  • Má močopudné účinky
  • Snižuje horečku (podporuje pocení)
  • Zlepšuje trávení a činnost žlučníku



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás