Recept - Dýňový krém s dýňovým olejem, semínky, chilli, skořicí a zázvorem


Sezóna dýní je v plném proudu a delikátní dýňový krém patří k podzimnímu menu zcela neodmyslitelně. Zahřeje na těle a potažmo i na duši. Když je nám dobře fyzicky, ladí s tím i naše nálada. 

Co budeme potřebovat na zhruba 8 porcí dýňového krému?

- 2l zeleninového vývaru

- 1 menší dýni hokaido

- 1 větší mrkev nastrouhanou nahrubo

- lžičku másla

- lžíci olivového oleje

- 1 menší cibuli

- špetku chilli

- polévkovou lžíci nastrouhaného zázvoru

- špetku skořice

- kelímek smetany na vaření

- sůl

Jak na to půjdeme?

Nejprve vydlabeme dýni, rozkrájíme na cca 8 kousků, vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a necháme zapéctv troubě zhruba 15 minut.

Mezitím si zpěníme cibulku na másle a orestujeme nahrubo nakrájenou mrkev (pozor! nepřepuštěné máslo nesmí překročit teplotu 150 stupňů, takže pracujte rychle a opatrně s ohněm).

Rozpečenou dýni i směs zarestované mrkve a cibulky zalijeme v hrnci horkým vývarem. Přidáme lžíci strouhaného zázvoru, chilli a skořici, osolíme a vaříme, dokud není dýně měkká. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu a už nevaříme. Ochutnáme a dochutíme - kdo má rád ostré, klidně může přidat více chilli.

Na talíři ještě ozdobíme hrstí dýňových semínek a zakápneme dýňovým olejem, který polévce dodá oříškový nádech a jemnost.

Dobrou chuť,

vařte i jezte s radostí!

Tereza



Skořice je kůra tropických stromů, patřících do čeledi vavřínovitých (stejně jako bobkový list). Obsahuje vysokou koncentraci silic, které nejen krásně voní, ale mají i léčivé účinky. Podporují dobré trávení, zlepšují metabolismus tuků a mají příznivý efekt při nachlazení díky antiseptickým účinkům.



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás