Láska k srdci prochází žaludkem– překonané mýty o potravinách


Máš vysoký cholesterol? To nesmíš vajíčka! Cholesterol a vejce

Ještě před nějakou dobou se zvyšování hladiny cholesterolu v krvi připisovalo konzumaci vajec – či přesněji vaječnému žloutku.

 Také se tradovalo, že křepelčí vajíčka jsou zdravější, neboť obsahují cholesterolu méně – je to sice pravda, ale je to tím, že jsou menší, na jednotku hmotnosti mají cholesterolu srovnatelně jako vejce slepičí.

V posledních letech však vědci zjistili, že konzumace vajec je nejen neškodná z hlediska zvyšování krevního cholesterolu a srdečních onemocnění, ale pro jinak zdravé lidi jsou dokonce velmi prospěšná v prevenci např. mozkové mrtvice. Další vliv konzumace vajec je stále předmětem zkoumání.

Pro normálního člověka ze zjištění vyplývá dobrá zpráva, že jedno vajíčko denně rozhodně neuškodí ani kardiakovi a můžeme si s chutí dopřát řadu tělu prospěšných látek a vitaminů obsažených ve vaječném žloutku.  On totiž cholesterol k životu potřebujeme – je stavebním prvkem steroidních hormonů, účastní se řady biochemických pochodů v těle, ať už je to obnova nervových buněk či buněčných membrán obecně.

 

Máš vysoký tlak? To nesmíš kávu! Káva a vysoký krevní tlak

I tento mýtus byl v poslední době vyvrácen. Rozumné pití kávy, tedy do množství zhruba 6 šálků denně nezvyšuje riziko rozvoje hypertenze a srdečně-cévních onemocnění (i s ohledem na různý obsah kofeinu v běžně připravovaných kávách). Pokud jste milovníci kávy, vychutnávejte plnými doušky.

MUDr. Ing. Tereza Hodycová

zdroje:

Shin JY, Xun P, Nakamura Y, He K. Am J Clin Nutr. 2013 Jul;98(1):146-59. doi: 10.3945/ajcn.112.051318. Epub 2013 May 15. Review.
- Rong Y, Chen L, Zhu T, Song Y, Yu M, Shan Z, Sands A, Hu FB, Liu L. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539. doi: 10.1136/bmj.e8539. Review
-Effects of habitual coffee consumption on cardiometabolic disease, cardiovascular health, and all-cause mortality. O'Keefe JH, Bhatti SK, Patil HR, DiNicolantonio JJ, Lucan SC, Lavie CJ. J Am Coll Cardiol. 2013 Sep 17;62(12):1043-51. doi: 10.1016/j.jacc.2013.06.035. Epub 2013 Jul 17. Review.
 
 

 

 

 



Rozumné pití kávy není v současné době považováno za rizikový faktor srdečně-cévních onemocnění. Naopak pití kávy je považováno za preventnivní opatření stran curkovky 2. typu a Parkinsonismu. Vztah mezi dlouhodbým zvýšením krevního tlaku a pitím kávy není potvrzen. 

Zdravé osoby, bez poruchy metabolismu tuků či bez onemocnění srdce se nemusí obávát vajíček ve svém jídelníčku. 



Potřebujete filtr pro články, videa a e-booky?



Řekli o nás